Στις 29.375 οι ενδιαφερόμενοι για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Από την έντυπη έκδοση

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Εξάλλου, με την εγκύκλιο που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΓΔΙΧ (φ. «Ν» 14 Απριλίου 2018) αναμένεται να επιταχυνθεί και η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση, καθώς επιλύονται αρκετά σκοτεινά σημεία που δυσκόλευαν τους ενδιαφερόμενους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τις 3 Αυγούστου 2017 έως και τις 5 Απριλίου 2018 αίτηση υπαγωγής έχουν ξεκινήσει να καταχωρούν 29.375 ενδιαφερόμενοι.

Από αυτούς, οι 10.352 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλο εργασιών, λογιστικό σύστημα κ.λπ.), ενώ ήδη έχει πιστοποιηθεί ότι 5.149 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Προκύπτει επίσης, ότι έχουν υποβληθεί οριστικά 764 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 230 αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης. Εξ αυτών 37 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση, ενώ 22 έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους. Οι συγκεκριμένες αφορούν κυρίως περιπτώσεις χρεών προς ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ, όπου προσφέρεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.

Για παράδειγμα, σε μία περίπτωση, με συνολική οφειλή 22.869,58 ευρώ διαγράφηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις 2.886,9 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 19.982,68 ευρώ θα αποπληρωθούν σε 120 δόσεις. Ως αποτέλεσμα αντί για μηνιαίες δόσεις περί τα 2.000 ευρώ (αποπληρωμή αρχικής οφειλής σε 12 δόσεις) ο οφειλέτης καλείται να αποπληρώσει το χρέος του με μηνιαία δόση περί τα 200 ευρώ.

Για τις υπόλοιπες 534 αιτήσεις, που εμπλέκουν πολλούς πιστωτές, 498 έχουν ανατεθεί σε συντονιστές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει έλεγχο πληρότητας. Από αυτές σε 352 περιπτώσεις έχει βεβαιωθεί η πληρότητα των στοιχείων του φακέλου, σε 218 έχει διαπιστωθεί απαρτία των πιστωτών και σε 199 έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η πρώτη από αυτές αφορά εταιρεία παροχής υπηρεσιών με χρέος περί τα 700.000 ευρώ προς ιδιώτες προμηθευτές και Δημόσιο. Το Δημόσιο προσέφερε κούρεμα προσαυξήσεων 85% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις, και δύο από τους τρεις ιδιώτες αποπληρωμή της οφειλής σε δόσεις άνω των τριών ετών.

Ο βασικός προμηθευτής θα εξοφληθεί άμεσα. Πρόκειται, δηλαδή, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της ειδικής γραμματείας, για μια περίπτωση που αποδεικνύει ότι ακόμα και ένας διακανονισμός με τη βοήθεια του Δημοσίου και διευκόλυνση εκ μέρους των μικρότερων πιστωτών μπορεί να καταστήσει ένα χρέος βιώσιμο και άρα μια επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, διασώζοντας τις θέσεις εργασίας.

Ελεύθεροι επαγγελματίες 

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, διαπιστώνεται ότι 8.966 έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν αίτηση. Εξ αυτών ήδη 4.863 περιπτώσεις έχουν κριθεί ως επιλέξιμες (δηλαδή πληρούν τα σχετικά κριτήρια) και περίπου το 10% (480) έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση. Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, οι 93 αφορούν οφειλές μόνο προς την ΑΑΔΕ, οι 208 μόνο προς το ΚΕΑΟ και οι υπόλοιπες 179 περιπτώσεις οφειλές και προς τους δύο φορείς.

Οι αριθμοί

Συνολικά

 •  29.375 ενδιαφερόμενοι
 •  10.352 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα

Επιχειρήσεις

 •  5.149 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας
 •  764 οριστικές αιτήσεις
 • 230 περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης 
 •  37 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση
 •  22 έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους 
 •  534 αιτήσεις εμπλέκουν πολλούς πιστωτές
 • 4 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

 •  8.966 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν αίτηση
 •  4.863 περιπτώσεις πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας
 •  480 έχουν υποβάλει οριστικά αίτηση
 •  93 περιπτώσεις αφορούν οφειλές μόνο προς την ΑΑΔΕ
 •  208 περιπτώσεις αφορούν οφειλές μόνο προς το ΚΕΑΟ 
 •  179 περιπτώσεις οφειλές και προς τους δύο φορείς  

Πηγή: naftemporiki.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More